Att arbeta utomhus på vintern kräver särskild uppmärksamhet på arbetskläder. Rätt vinterkläder håller inte bara arbetaren varm utan förbättrar också säkerheten och komforten.
De tekniska egenskaperna hos vinterkläder är avgörande. Värmeisolering är den viktigaste egenskapen hos vinterkläder, och moderna syntetiska isoleringsmaterial som Primaloft® och Thinsulate® är utmärkta på att hålla värmen. Dessutom är vattentålighet och andningsförmåga nödvändiga egenskaper, eftersom fukt påverkar värmeisoleringsförmågan avsevärt. Vattentäta membran och ytbehandlingar på yttertyget håller vätska utanför, medan de fortfarande släpper ut ånga från klädesplagget insidan, vilket säkerställer att arbetskläderna förblir torra och varma.
Rätt lager-på-lager-klädsel håller dig varm. Fördelen med syntetiska material är ofta att de transporterar bort fukt från huden och därmed minskar kalldrag. Ullmaterial behåller sina värmeegenskaper även när de är något fuktiga, vilket gör dem lämpliga som baslager, särskilt när maximala värmeegenskaper behövs. Mellanlagret ger extra värme, och precis som baslagret kan det tillverkas av både syntetiska- och ullmaterial. När du väljer mellanlager är det avgörande att se till att det fungerar korrekt med det valda bas- och ytterlagret, med hänsyn till fukttransportegenskaper och att klädseln inte begränsar rörligheten. Ytterlagret måste skydda mot vind och vatten, och en bra vinterjacka och vinterbyxor med vattentätt och vindtätt membran är nödvändiga. Dessutom måste de vara tillräckligt rymliga för att rymma flera lager under. Skaljackor är ofta ett bra val för flera säsonger – även vintern – men i de kallaste förhållandena kompletterar ett värmeisolerat ytterlager det funktionella bas- och mellanlagret bäst.
Funktionella vinterkängor har delvis samma krav som kläder: rätt baslager - det vill säga strumpor - har stor betydelse för kängans funktion. Tekniska material och ull fungerar bäst. Det är viktigt att tänka på att materialet inte binder fukt eller att det är varmt även när det är fuktigt. I vinterkängor är en vattentät membranfodring ofta en nödvändig egenskap, eftersom snö och slask snabbt tränger igenom ett vanligt yttertyg. I mycket kalla förhållanden eller om hela arbetsdagen tillbringas utomhus, är det bra att välja en sko med en inre fodring som också är varmare än normalt. Å andra sidan är ett för tjockt foder inte bra eftersom det kan orsaka svett och överhettning, så olika förhållanden och arbetsuppgifter kräver olika egenskaper.
Kängans greppande egenskaper blir allt viktigare för varje år. Sulans material och mönstring är alltid en kompromiss mellan grepp och hållbarhet, men i vinterförhållanden går greppande egenskaper före hållbarheten, och därmed är gummi oftast det bästa materialet. Mönstret påverkar också greppet betydligt, men det är värt att notera att snö som faller på is är den farligaste kombinationen och i sådana förhållanden blir även det mest greppande skorna snabbt hal. I sådana omständigheter bör du använda separata spikade halkskydd på skorna.
Sammanfattningsvis kan det konstateras att en rationell vinterklädsel för arbetsplatser kräver noggrann planering och val av rätt material. Värmeisolering, andningsförmåga, vattentäthet, lager-på-lager klädsel och säkerhetsaspekter är alla viktiga faktorer som måste beaktas. Vår arbetsklädtjänst är specialiserad på att kartlägga kundens behov, och genom oss får ditt företag en skräddarsydd klädkollektion, vilket gör det enkelt att beställa lämpliga kläder till anställda. Kontakta oss om du vill ha mer information om tjänsten!