Vad säger fästets bas?
Kuva otsikkoon pultin kannat

Genom att välja fästelement utifrån användningsområdet kan kostnaderna sparas. Om det finns ett fästelement med lägre hållfasthet som passar för användningsområdet, är det klokt att välja det. När man bestämmer hållfasthet är det viktigt att göra hållfasthetsberäkningar för att definiera drag- och skjuvkrafter i anslutningen och fästelementet. Det finns program och tabeller tillgängliga för att hjälpa till med dessa beräkningar. För mer krävande applikationer kan tekniska designbyråer hjälpa till att fastställa rätt hållfastheter för skruvanslutningar.

Vid underhållsreparationer byts skruvfästelement ofta till nya. Här är det viktigt att förstå informationen som finns på skruvfästelementet och följa den. På äldre apparater kanske skruvarna inte har märkningar som kan tolkas, eller så kan märkningarna ha slitits bort, eller så kan skruvfästelementet vara rostat, vilket gör att den informationen är otydlig. Till exempel har skruvfästelement på fordonsunderreden ofta slitits bort över tid, och märkningarna är inte längre synliga. Här är några punkter att beakta när det gäller sexkantsskruvfästelement.

Fästelementens huvuden

Fästelementens huvuden

Tumsnörning UNF och UNC

I bilden till vänster finns tumsnörda bultar UNF och UNC. Märkningen JDF på huvudet är tillverkarens märkning. Tre streck från inre diametern utåt indikerar hållfastheten hos fästelementet, som i det här fallet är Gr.5. När det gäller metrisk snörning motsvarar denna hårdhet 8.8 hållfasthet, som på vanligt språk kallas åtta-hård. Om det skulle finnas sex streck på huvudet som pekar utåt, skulle fästelementet vara Gr.8 starkt, vilket i metriska termer motsvarar ungefär 10-hållfasthet. Den vanligaste hållfastheten på marknaden är Gr.5.

Metrisk gänga

I bilden i mitten finns rostfria sexkantsskruvar med metrisk gänga. Den övre reliefen i bilden är tillverkarens logotyp. A4 betyder syrabeständig material och -80 hållfasthet, som är ungefär åtta-hållfast. Den nedre skruven med märkning CM är tillverkarens märkning. A2 betyder rostfritt stål och -70 hållfasthet för skruvmaterial, vilket är ungefär sju-hållfast. Till höger finns sexkantsskruvar med metrisk gänga. Den övre är 10.9 stark och den nedre är 8.8 stark. CLEFF och VIBO är tillverkarens varumärken. Hållfastheten i vanligt språk motsvarar att den övre är tio-hållfast och den nedre är åtta-hållfast. Tio-hållfasta skruvfästelement är vanligtvis ocoatingade. När de är galvaniserade tappar tio-hållfasta skruvfästelement en del av sin hållfasthet, eftersom avlägsnande av vätthärdning görs på fästelementen. Detta sker endast om ett starkt fästelement glansgalvaniseras eller passiveras. Om ett starkt fästelement till exempel beläggs med zinkflingor, behöver ingen avlägsning av vätthärdning göras och därmed behåller fästelementet sin standardhållfasthet.

Användning av fästelement

En tumregel är att om du byter ut ett skruvfästelement vid underhåll, bör du alltid byta det mot ett likadant som originalet. I fordons bromssystem, såsom bromsok och bromsskivor, används vanligtvis minst 10-hållfasta skruvfästelement. Vissa lättare fordon kan använda 8-hållfasta skruvfästelement. Skruvfästelement i bromsskivor, till exempel på motorcyklar och mopeder, får inte bytas mot svagare, mindre hållfasta skruvfästelement. Särskilt på tvåhjuliga fordon, där bromsskivorna är mycket synliga och skruvfästelementen, stöter man ofta på viljan att byta skruvfästelementen mot rostfria för att de inte ska rosta. Men rostfria eller syrabeständiga skruvfästelement är för svaga i hållfasthet för sådana applikationer (hållfasthet A2-70 eller A4-80 jämfört med stålskruvfästelement 10.9). I värsta fall kan skruvfästelementen svikta och orsaka en allvarlig olycka.

Markeringar av sexkantskruvstorlekar i skruvfästen

Markeringar av sexkantskruvar