Talvella työskentely ulkona vaatii erityistä huomiota työvaatteilta. Oikeanlaiset talvivaatteet eivät ainoastaan pidä työntekijää lämpimänä, vaan myös parantavat turvallisuutta ja mukavuutta.
Talvivaatteiden tekniset ominaisuudet ovat ratkaisevan tärkeitä. Lämpöeristys on talvivaatteiden tärkein ominaisuus, ja nykyaikaiset synteettiset eristeet, kuten Primaloft® ja Thinsulate®, ovat erinomaisia materiaaleja pitämään lämpöä. Lisäksi vedenpitävyys ja toisaalta hengittävyys ovat välttämättömiä ominaisuuksia, sillä kosteus vaikuttaa olennaisesti lämmöneristysominaisuuksiin. Vedenpitävät kalvot ja päällikankaiden pintakäsittelyt pitävät nestemäisen veden ulkopuolella päästäen kuitenkin vesihöyryn vaatteen sisäpuolelta ulos ja näin varmistavat, että työvaatteet pysyvät kuivina ja lämpiminä.
Oikeanlainen kerrospukeutuminen pitää lämpimänä. Synteettisten materiaalien etu usein on se, että ne siirtävät kosteutta pois iholta ja näin vähentävät vilun tunnetta. Villamateriaalit taas säilyttävät lämmittävät ominaisuutensa myös hieman kosteina ja siten soveltuvat alusasun materiaaliksi erityisesti silloin, kun tarvitaan maksimaaliset lämmitysominaisuudet. Välikerros tarjoaa lisälämpöä, ja aluskerroksen tapaan myös siinä käytetään niin synteettisiä, kuin villamateriaaleja. Välikerrosta valittaessa on olennaista huomioida, että se toimii oikein valitun alus- ja päällysvaatteiden kanssa huomioiden kosteudensiirto-ominaisuudet sekä se, ettei vaatetus rajoita liikkuvuutta. Päällikerroksen tulee suojata tuulelta ja vedeltä, ja hyvä talvitakki ja talvihousut, joissa on veden- ja tuulenpitävä kalvo, ovat välttämättömiä. Lisäksi niiden tulee olla riittävän tilavia, jotta alle mahtuu useita kerroksia. Kuorivaate on usein hyvä valinta useaan vuodenaikaan – myös talveen – mutta kaikkein kylmimmissä olosuhteissa lämpövuorilla varustettu päällyskerros täydentää toimivaa alus- ja välikerrastoa parhaiten.
Toimiviin talvikenkiin pätee osin samat vaatimukset, kuin vaatteisiinkin: oikealla aluspukeutumisella - eli sukalla - on suuri merkitys kengän toiminnan kannalta. Tekniset materiaalit sekä villa toimivat parhaiten. Tärkeää on huomioida, että materiaali ei sido kosteutta tai että se on lämmin myös kosteana. Talvikengässä vedenpitävä kalvovuori on usein tarpeellinen ominaisuus, sillä lumi ja loska pääsevät normaalista päällisestä hyvin nopeasti läpi. Erittäin kylmissä olosuhteissa tai jos koko työpäivä vietetään ulkona, on hyvä valita kenkä, jossa sisävuori on myös normaalia lämpimämpi. Toisaalta liian paksu vuori ei ole hyvä kengän alkaessa helposti hiostaa, joten eri olosuhteissa ja työtehtävissä vaaditaan erilaisia ominaisuuksia.
Kengän pito-ominaisuudet puhuttavat vuosi vuodelta enemmän. Pohjan materiaali ja kuviointi ovat aina kompromissi pidon ja kestävyyden välillä, mutta talviolosuhteissa pito-ominaisuudet ajavat kestävyyden edelle, ja näin ollen kumi on useimmiten paras materiaali. Kuviointi vaikuttaa pitoon myös olennaisesti, mutta huomionarvoista on, että jään päälle satanut lumi on petollisin yhdistelmä ja sellaisissa olosuhteissa pitäväkin jalkine usein muuttuu liukkaaksi. Tällaisissa olosuhteissa kenkään tulisikin laittaa erilliset nastoitetut liukuesteet.
Yhteenvetona voidaan todeta, että järkevä talvipukeutuminen työmaille vaatii huolellista suunnittelua ja oikeiden materiaalien valintaa. Lämpöeristys, hengittävyys, vedenpitävyys, kerrospukeutuminen, turvallisuuden huomioiminen ovat kaikki tärkeitä tekijöitä, jotka on otettava huomioon. Työvaatepalvelumme on erikoistunut kartoittamaan asiakkaan tarpeet, ja saat kauttamme yrityksellesi räätälöidyn vaatemalliston, josta on helppo tilata tarkoituksenmukaiset vaatteet työntekijöille. Ole yhteydessä, mikäli haluat lisätietoa palvelusta!